vineri, 12 august 2011

8 mituri despre acnee




Acneea se vindeca mai repede marind doza medicamentului
In unele situatii, va simtiti disperati si aveti impresia ca folositi prea putin gel/crema/solutie si mariti doza pe care o aplicati de obicei. Acest lucru este gresit, deoarece medicamentul trebuie aplicat intocmai cum scrie pe prospect, o cantitate normala, dar suficienta.
Doza marita nu numai ca nu va va scapta de acnee, insa pot aparea si inrautatiri ale acneei ca: iritatii, arsuri.
Prin urmare, aplicati pe zonele cu acnee cantitatea indicata in prospect, pentru a nu va crea probleme inutile.
Daca dupa luni de folosire, acneea nu a disparut sau nu ati observat macar o imbunatatire, apelati la sfatul unui specialist, spuneti-i intocmai cum ati folosit produsul si rezultatele obtinute cu el(bune si rele), iar dumnealui va va ajuta in alegerea unui alt tratament potrivit pentru dumneavoastra.
Parintii au avut acnee - o sa ai si tu?
Ereditatea nu are mare legatura, decat in cazuri de acnee severa. Majoritatea oamenilor care au acnee nu au fiindca parintii lor au avut.Este bine de stiut ca 75% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 12-18 ani au acnee, care dispare spontan la varsta de 19 ani. Putine sunt cazurile in care acneea persista si dupa aceasta varsta.
Cauza acneei este inca neclara, intrucat si unii specialisti in acnee sunt pusi in situatia de a nu da un diagnostic precis. Totul depinde de organismul fiecaruia si de cum reactioneaza la anumite substante, precum si de unii factori implicati ca ereditatea, dieta sau stresul.
Stresul cauzeaza acneea
Dupa unele cercetari, acneea are legatura si cu stresul, in sensul ca atunci cand o persoana este stresata creste nivelul cortisolului(hormonul de stres) care duce la aparitia unui ten gras si implicit, a acneei.
Pe de alta parte, unii specialisti sunt de parere ca stresul, ca si dieta si alte mituri, nu determina acneea.
Concluzia pe care ar trebui sa o tragem de aici este ca stresul nu ar trebui sa mai stea pe langa noi, desi, de cele mai multe ori, stresul este cauzat tocmai de faptul de a avea acnee.
Scapati de stres, desi e mai usor de zis decat de facut, stresul facand parte din lumea contemporana.
Acneea are legatura cu dieta
Da si nu. Dupa ani de studii, specialistii nu au gasit legatura intre dieta si acnee. Asadar, nu este adevarat ca ciocolata,uleiul,mezelurile,grasimile in general sunt vinovate pentru acnee. Este indicat ca fiecare persoana care are acnee sa observe daca este sensibil la vreun anume aliment (lapte,ciocolata-in general) si sa il evite pe cat se poate. Cei care au acnee nu au o dieta speciala, ca si cum ar fi pedepsiti. Asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa manance excesiv produse grase, fast-food.
De asemenea, unii sunt ferm convinsi ca ciocolata(de exemplu) le agraveaza starea acneei.In acest caz ei renunta la a mai mananca ciocolata, simtindu-se bine din punct de vedere psihic, chiar observand o ameliorare a acneei (deoarece totul se petrecea in mintea lor).
Stoarcerea cosurilor vindeca acneea
Poate unul din cele mai populare metode empirice de vindecare a acneei este stoarcerea cosurilor.
Ideea, desi populara, este complet falsa, deoarece stoarcerea unui cos presupune spargerea, in interior, a unor vase de sange, favorizand astfel extinderea acneei. Este de asemenea foarte periculos, inregistrandu-se cazuri de deces din acest motiv care pare destul de lipsit de importanta.
Astfel, riscati ca nu numai acneea sa se extinda pe toata suprafata fetei, ci si complicatii foarte grave (e adevarat, destul de rar, dar nu trebuie neglijat).
Soarele usuca acneea
Inca o idee gresita cu privire la tratarea acneei prin metode neconventionale, respectiv expunerea la soare.
Soarele nu este un remediu pentru acnee. Este adevarat ca la inceput, poti avea impresia(falsa) ca acneea s-a ameliorat dupa cateva ore de stat la soare. Insa, explozia apare dupa aproximativ 2 saptamani.
Am putea spune ca din contra, expunerea la soare nu este recomandata persoanelor cu acnee, fiind chiar daunatoare pe termen mediu si lung.
Acneea apare fiindca nu te speli pe fata
Un alt concept gresit despre cauzele aparitiei acneei. De fapt, nu este indicat spalatul pe fata mai mult de 2 ori pe zi, deoarece in felul acesta pielea se usuca si se irita, favorizand aparitia acneei. Acneea nu este o boala a oamenilor murdari. Unii oameni asociaza punctele negre cu porii astupati de praf, lucru gresit, intrucat este de fapt sebumul care s-a oxidat. In curatare, ar trebui evitate produsele agresive, cu granule, scrub-uri, care lezeaza pielea.
Acneea se vindeca de la sine
Fals. Netratata, acneea se poate agrava si nu se vindeca fara ajutorul specialistilor. In cazurile de acnee usoara, aceasta poate trece de la sine, dar daca produsele folosite nu v-au ajutat apelati la un dermatolog.
Ideea ca acneea se vindeca netratata este poate cea mai comoda, dar din experienta altor oameni care au avut aceasta problema putem afirma cu certitudine ca nu este cea mai corecta abordare a tratarii acneei.
Acneea nu se poate vindeca de la sine, iar pentru inceput cel mai bine este sa consultati un medic dermatolog.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu