Creata in urma cu mai bine de 20 de
ani, in SUA, Piramida Alimentatiei Sanatoase a ajuns repede sa reprezinte un
reper de incredere pentru persoanele interesate de un stil de viata sanatos.
De-a lungul anilor, modelul a
cunoscut cateva imbunatatiri si completari. Cea mai recenta varianta a
Piramidei Alimentatiei Sanatoase a fost creata in 2008 de catre specialistii in
nutritie de la Harvard School of Public Health.
Piramida elaborata de ei are la baza
controlul greutatii si exercitiile fizice zilnice, considerandu-se ca aceste
doua aspecte sunt extrem de importante in mentinerea sanatatii, dincolo de
faptul ca influenteaza alegerile alimentare si efectele pe care alimentatia le
are asupra noastra.
Pe urmatoarea treapta a Piramidei
gasim:
Cereale integrale
Organismul are nevoie de carbohidrati
pentru energie, iar cea mai buna sursa de carbohidrati o reprezinta cerealele
integrale, precum ovazul, painea din faina integrala si orezul brun.
Uleiuri si grasimi sanatoase
Desi ne-ar putea surprinde prezenta
unor grasimi aproape de baza Piramidei, fiind recomandate in alimentatia
zilnica, este vorba de grasimi si uleiuri sanatoase! Printre produsele bogate
in astfel de grasimi nesaturate se numara maslinele, soia, alunele, nucile,
semintele de floarea soarelui, avocado, uleiurile vegetale si pestele gras
(somon).
Fructe si legume
Nimeni nu contesta locul pe care il
ocupa fructele si legumele in Piramida Alimentatiei, pentru ca stim cu totii ca
o dieta bogata in fructe si legume are numeroase benficii asupra sanatatii
(reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a presiunii arteriale), plus ca ne
dau energie si ne binedispun.
Pe urmatoarea treapta a Piramidei
Alimentare gasim:
Nuci, seminte, Leguminoase si tofu
Acestea reprezinta o sursa excelenta
de proteine, fibre, vitamine si minerale. In aceasta categorie gasim si nautul,
lintea, precum si migdalele, arahidele si fisticul.
Peste, carne de pasare si oua
Si aceste alimente reprezinta o sursa
buna de proteine. Studiile arata ca prezenta pestelui in alimentatie reduce
riscul atacurilor de cord, pestele fiind bogat in grasimi Omega-3. De asemenea,
carnea de pui si cea de curcan contin proteine si sunt sarace in grasimi
saturate.
Lactatele (1-2 portii zilnic) ocupa a
patra treapta a Piramidei Alimentatiei
Lactatele – lapte, branzeturi,
iaurturi - reprezinta principala sursa de calciu, care, impreuna cu vitamina D
si cu miscarea fizica, ajuta la dezvoltarea si mentinerea sistemului osos.
Totusi, persoanele carora nu le plac foarte mult lactatele isi pot lua portia
zilnica de calciu si vitamina D din suplimente.
In varful Piramidei gasim:
Untul, carnea rosie si procesata
Locul pe care il ocupa aceste produse
– in fruntea piramidei – este justificat de faptul ca au un continut ridicat de
grasimi saturate si prin urmare ar trebui consumate cat mai rar, cu moderatie.
Painea alba, orezul alb si pastele
fainoase, cartofii, sarea, dulciurile si bauturile carbogazoase
Si aceste produse sunt recomandate a
fi consumate cu moderatie. Consumul in exces al painii, orezului, pastelor
fainoase, cartofilor, dulciurilor si bauturilor carbogazoase poate duce la
ingrasare, diabet, boli de inima si alte afectiuni cronice, iar consumul de
sare ar trebui limitat pentru a reduce riscul de atac de cord.
Regula de baza: Calitate vs.
Cantitate
Observam ca Piramida Alimentatiei
Santatoase nu ofera informatii clare despre numarul portiilor pe care ar trebui
sa le consumam zilnic din fiecare tip de aliment. Asta deoarece Piramida nu se
doreste a fi rigida, iar portiile si cantitatile care ar trebui consumate
intr-o dieta sanatoasa variaza in functie de greutatea si activitatea fizica
ale fiecaruia.
Exista o singura regula simpla si
usor de intuit, dupa care ar trebui sa ne ghidam cand “citim” Piramida: o dieta
sanatoasa include mai multe alimente din partea de jos si mai putine din partea
de sus.
Foarte interesant articolul. Piramida este foarte utila daca vrei sa inveti ceva!
RăspundețiȘtergere