sâmbătă, 21 iulie 2012

Piramida alimentatiei sanatoase





Creata in urma cu mai bine de 20 de ani, in SUA, Piramida Alimentatiei Sanatoase a ajuns repede sa reprezinte un reper de incredere pentru persoanele interesate de un stil de viata sanatos.
De-a lungul anilor, modelul a cunoscut cateva imbunatatiri si completari. Cea mai recenta varianta a Piramidei Alimentatiei Sanatoase a fost creata in 2008 de catre specialistii in nutritie de la Harvard School of Public Health.
Piramida elaborata de ei are la baza controlul greutatii si exercitiile fizice zilnice, considerandu-se ca aceste doua aspecte sunt extrem de importante in mentinerea sanatatii, dincolo de faptul ca influenteaza alegerile alimentare si efectele pe care alimentatia le are asupra noastra.
Pe urmatoarea treapta a Piramidei gasim:

Cereale integrale
Organismul are nevoie de carbohidrati pentru energie, iar cea mai buna sursa de carbohidrati o reprezinta cerealele integrale, precum ovazul, painea din faina integrala si orezul brun.

Uleiuri si grasimi sanatoase
Desi ne-ar putea surprinde prezenta unor grasimi aproape de baza Piramidei, fiind recomandate in alimentatia zilnica, este vorba de grasimi si uleiuri sanatoase! Printre produsele bogate in astfel de grasimi nesaturate se numara maslinele, soia, alunele, nucile, semintele de floarea soarelui, avocado, uleiurile vegetale si pestele gras (somon).

Fructe si legume
Nimeni nu contesta locul pe care il ocupa fructele si legumele in Piramida Alimentatiei, pentru ca stim cu totii ca o dieta bogata in fructe si legume are numeroase benficii asupra sanatatii (reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a presiunii arteriale), plus ca ne dau energie si ne binedispun.
Pe urmatoarea treapta a Piramidei Alimentare gasim:

Nuci, seminte, Leguminoase si tofu
Acestea reprezinta o sursa excelenta de proteine, fibre, vitamine si minerale. In aceasta categorie gasim si nautul, lintea, precum si migdalele, arahidele si fisticul.

Peste, carne de pasare si oua
Si aceste alimente reprezinta o sursa buna de proteine. Studiile arata ca prezenta pestelui in alimentatie reduce riscul atacurilor de cord, pestele fiind bogat in grasimi Omega-3. De asemenea, carnea de pui si cea de curcan contin proteine si sunt sarace in grasimi saturate.

Lactatele (1-2 portii zilnic) ocupa a patra treapta a Piramidei Alimentatiei
Lactatele – lapte, branzeturi, iaurturi - reprezinta principala sursa de calciu, care, impreuna cu vitamina D si cu miscarea fizica, ajuta la dezvoltarea si mentinerea sistemului osos. Totusi, persoanele carora nu le plac foarte mult lactatele isi pot lua portia zilnica de calciu si vitamina D din suplimente.
In varful Piramidei gasim:

Untul, carnea rosie si procesata
Locul pe care il ocupa aceste produse – in fruntea piramidei – este justificat de faptul ca au un continut ridicat de grasimi saturate si prin urmare ar trebui consumate cat mai rar, cu moderatie.

Painea alba, orezul alb si pastele fainoase, cartofii, sarea, dulciurile si bauturile carbogazoase
Si aceste produse sunt recomandate a fi consumate cu moderatie. Consumul in exces al painii, orezului, pastelor fainoase, cartofilor, dulciurilor si bauturilor carbogazoase poate duce la ingrasare, diabet, boli de inima si alte afectiuni cronice, iar consumul de sare ar trebui limitat pentru a reduce riscul de atac de cord.

Regula de baza: Calitate vs. Cantitate
Observam ca Piramida Alimentatiei Santatoase nu ofera informatii clare despre numarul portiilor pe care ar trebui sa le consumam zilnic din fiecare tip de aliment. Asta deoarece Piramida nu se doreste a fi rigida, iar portiile si cantitatile care ar trebui consumate intr-o dieta sanatoasa variaza in functie de greutatea si activitatea fizica ale fiecaruia.

Exista o singura regula simpla si usor de intuit, dupa care ar trebui sa ne ghidam cand “citim” Piramida: o dieta sanatoasa include mai multe alimente din partea de jos si mai putine din partea de sus.




Un comentariu: